Våra viner

hemVåra viner

Vi är lyckliga vinnare i Årets vin-VM Grand Gold för Vidal icewine 2016!

Vidal Icewine - Blaxsta Vingård


Vi är lyckliga vinnare i Årets vin-VM Grand Gold för Vidal icewine 2016!


Viner från egenproducerade druvor

Druvor

Totalt har vi ca 5500 vinstockar på friland av ädelvinstockar (vitis vinifera) Drygt 90% av arealen är planterad med druvsorten Vidal och resterande del med Chardonnay och Merlot. Vi har också på försök en liten del Cabernnet Franc plantor. De första stockarna planterades sensommaren 2000, och sedan dess har odlingen utökats för varje år. Av sorterna Chardonnay och Merlot framställs ett vitt resp. rött bordsvin medan Vidal druvorna omvandlas till ett isvin. Blaxsta vingård är den första kommersiella svenska vingård där endast svenskodlade druvor användes.

Den varma sommaren och extremt torra hösten och 25% mer dagsljustimmar under växtsäsong resulterar i att druvorna mognar fullt ut och erhåller en angenäm balans mellan socker och syra samt en frisk arom av fruktblom, mandel och vanilj.


Våra viner

Samtliga viner finns på systembolaget, antingen som ordinarie produkt eller på beställningssortimentet. Alla viner är framställda från egna druvor/frukt från Blaxsta Vingård och alla viner är ekologiska (dock ej medlem i KRAV).


Chardonnay 2008
Vinet lagrades på importerade franska ekfat, vilket givit vinet en förnäm och mild eftersmak. Vinet kommer att lanseras senare i år. Tillgången är starkt begränsad där ca 100 flaskor kommer att släppas på den svenska marknaden. För beställning ber vi er att kontakta Blaxsta Vin AB. Denna tredje årgång kommer att buteljeras på en exklusiv specialdesignad flaska.


Merlot prestige 2008
Merlot prestige mognar på ståltank. Den mjälla och fina smaken i merlotdruvan med nyanser av honung, bär och blom blir speciellt framhävd då druvorna får eftermogna på vinplantan i ett kyligt klimat. Vinet passar utmärkt till lamm och fågel. Ett mindre antal flaskor kommer att släppas under hösten.


Vidal Blanc 2008 med flera olika årgångar
Vidal-druvan anses vara den förnämsta i sitt slag för framställning av ice-wine. Genom att låta druvorna sitta kvar på rankorna tills vintermånaderna och låta frosten ”torka” druvorna, erhålles en koncentration av förnäma smaker och aromer samt en förhöjd sockerhalt. Då temperaturen sjunker till minus 7°C eller kallare skördas och pressas druvorna. Denna ädla druvmust får kalljäsa och mogna långsamt. Den typiska ice-wine-aromen träder fram under detta förlopp och när smak och aromer uppnått sitt maximum avbrytes jäsningen. Restsockerhalten ligger då vanligtvis på 15-20 %.


Cabernet Franc Icewine 2006
Vårt nordliga och speciella geografiska läge gör det möjligt att enstaka år framställa ett naturligt rött isvin. Passar utmärkt till gås eller anklever alternativt syrliga desserter.


Apple Ice Wine Åkerö – 2009
Från den egna fruktgården skördas dessa Åkerö-äpplen som får frysa naturligt och pressas när temperaturen faller under -10°C. Den kraftiga aromfyllda saften får kalljäsa och långsamt mogna i ståltank. Den naturliga sötman och åkeröäpplets karakteristiska smak omvandlas till ett utsökt dessertvin med en doft av Calvados.


Framboise reserve 2009
Blaxsta Vingårds förnämsta framboise framställs från skogshallon som fått jäsa och mogna naturligt i sensommarsolvärmen. Detta fylliga och friska hallonvin har en mjuk sötma och är utmärkt som dessertvin med chocklad.


Päronvin petit corneille – 2004
Från den egna fruktgården skördas dessa augustipäron som får jäsa och därefter mogna i träfat. Detta bordsvin har en svag sötma och en mild naturlig arom av sommarfrukt. Augustipäronets milda smak ger ett utmärkt vin, och speciellt lämpad till ostbricka eller fisk och skaldjur.


Harvest Apple Cuveé – 2004
Från vår egen fruktodling, med anor från tidigt 1800-tal, framställs detta friska och fruktiga äppelvin. Vinets karaktär erhålles genom en unik blandning av ett 30-tal äppelsorter. Harvest Apple Cuveé är ett halvtorrt vin med en balanserad syra som passar till fisk och skaldjur, ost och salladsrätter.


Rosehip Icewine – 2009
Vinet har en varm och fyllig smak av nypon, torkad frukt och karamell. Rosehip Icewines fylliga smak där den naturliga syran och sötman från nypon balanseras med madeiratoner, passar väl till terriner, anklever samt krämiga desserter eller delikatessostar.

Exklusiva viner, middag, boende, konferens, högtidsfirande eller en romantisk helg

Det är med stor glädje jag välkomnar Er till Sveriges första vinfabrik och vingård. Vingården omfattar 3.5 Ha med ädla druvsorter som Vidal, Chardonnay, Merlot och Cabernet Franc. Själva fabriken är inrymd i en 1600-tals ladugård där mycket av den gamla charmen bevarats. En tillhörande 1500-tal vinkällare har renoverats och kan hyras av grupper om 10 – 50 personer, restaurang Blacke, konferensrum och exklusiva hotelrum finns också på gården.

Inspireras
7697
Antal liter vin
365
Öppna dagar
3.5
Antal hektar
15
Antal rum
11
Mil till Stockholm

Omdömen

  • Sommelier, vinskribent och världsmästare i sommellerie 2007. Tidigare svensk, nordisk och europeisk mästare i sommellerie. 2005 blev han International Sommelier of the Year och 2006 fick han utmärkelsen Starwine Sommerlier of the Year.

    @ Andreas Larsson, Sommelier by Restaurang PM & Vänner


ÄR DU REDO FÖR EN SMAKFULL UPPLEVELSE?

Kontakta oss