Skörd!

homeSkörd!

Skörd!

15-okt-2018

Skörd av vindruvor på Blaxsta Vingård

Efter denna fantastiska sommar bådas det gott med vinskörden.

Efter årets rekordvarma och knastertorra sommar, då i stort sett alla grödor tog skada, trivdes vindruvorna bättre än någonsin. Våren kom tidigt med sol och värme, därefter 15 veckor av klarblå himmel med mycket värme. Lägg därtill att vi har 25% mer dagsljus timmar än i Bordeaux under sommarhalvåret och en unik mineralrik jordmån. Resultatet har blivit den i särklass bästa skörd och druvmustkvalitet sedan starten 2000.

Årets stora nyhet är att vi ympade på en Cabernet Franc kvist på samtliga Merlot plantor, och således kommer 2018 att bli den första årgången där vi kommer framställa ett svenskt Cab/Merlot vin.

Skörd av vindruvor på Blaxsta Vingård

Cabernet Franc började odlas i Bordeaux redan på 1600-talet, men då under namnet Bouchet. På 1800-talet nåddes kulmen med drygt 10% av Bordeaux odlingarna av Cabernet Franc. Den stora fördelen med denna druvsort var att den blommade 10-14 dagar före Cabernet Sauvignon och mognade tidigare. Man såg Cabernet Franc som en garant utifall vädrets makter ödelade de mera sen mognande sorterna. Cab. Franc stora fördel, utöver att den mognar tidigt, har ett kraftigt pigment rikt skal men fin syra, tanniner och en väl utvecklad fruktighet. Tidigt insåg man i Borbeaux, m fl. andra områden, att en 10-20%-ig inblanding av Cab.Franc till-sammans med Merlot resulterade i förträfflig cuveé.

Skörd av vindruvor på Blaxsta Vingård

Alla Blaxsta viner är kalljästa och helt naturliga och denna process tar ca ett år innan det är dags att buteljera. Vår målsättning är att lansera detta ’nya’ vin till Tryffel festivalen i november 2019.
Chardonnay druvorna utvecklades fantastiskt bra. Vi valde att göra en minimal gallring av blomklasarna, och på så vis öka skördeuttaget. Med facit i hand, visade det sig vara ett klokt val och druvorna uppvisade en oöverträffad fruktighet med hög sötma. Vinet har precis börjat jäsa, om än långsamt, och vi ser med stor tillförsikt framemot denna årgång. Baserat på must värdena, bör detta vin eftermogna minst ett par år innan den uppnår sin fulla prakt.

Skörd av vindruvor på Blaxsta Vingård

Den stora skörden är ju som bekant Vidal Blanc druvorna. Allt ser lovande ut hittills, men för att det skall bli ett bra isvin krävs en torr höst och riktigt kallt i
slutet november eller början av december. Det måste ju vara minst minus 7 grader vid skörd och pressning, så det kommer att vara en förväntansfull period fram till kylan.

<<<

ÄR DU REDO FÖR EN SMAKFULL UPPLEVELSE?

Kontakta oss