Blaxsta vingård

Mitt i Södermanlands naturlandskap, omringad av fornlämningar och andra sevärdheter, ligger Blaxsta Vingård. På gården framställs viner av egenodlade druvor och annan frukt. Här, bland de gamla Åkerö-äppelträden, ligger begynnelsen till ett annat förnämt vin, Apple-Ice wine – Åkerö.

Vi på Blaxsta Vingård producerar viner på endast svenska frukt- och druvråvaror. Vår stolthet ligger i att producera kvalitetsviner utifrån Svenska förhållanden, klimat, jordmån och vinframställningsmetoder. Blaxsta vingårds unika förutsättningar, en egen produktionsanläggning och egna råvaror, resulterar i att vi kan skörda och bearbeta frukten samtidigt.

Vingården är på ca 2.6 Ha och producerar druvor som Vidal, Chardonnay etc. Blaxsta Vingård framställer även kvalitetsviner från skogshallon, päron, äpplen etc. Vår främsta druvsort är Vidal Blanc och vi räknar med att ha 5-6 Ha odling av denna druvsort inom de närmaste fem åren.

Produktionslokalen är en ombyggd 1600-tals ladugård med all den charm som behövs och vår utrustning är av modernaste sort.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förfina våra viner samt att med vår unika vinter som tillgång skapa och framställa unika viner på lokala råvaror. Exempel på nya spännande smaker som kommer inom de närmaste åren är ett nypon-isvin samt ett mousserande rosenkvitten vin. Dessa två allmoge köksväxter odlades främst för sin C-vitaminrikedom och den ädla askorbinsyran är en värdefull tillgång då man fram ställer exklusiva viner.

Kombinationen mat och dryck avnjuts i vår restaurang där hedersorden säsong, lokalt och färskt är centrala. Vi odlar ett stort antal olika köksväxter runt restaurangen samt tar tillvara de färska örter, bär, svamp och blommor som vi omger oss av. Inför varje middagstillställning komponerar vi nya menyer, på så sätt ger vi våra gäster nya gastronomiupplevelser varje gång.